Barion Pixel

Eszközök a tervezéshez

Az időbeosztást / tervezést érdemes azzal kezdeni, ha még új a dolog számodra, hogy összeírod mik a fő területei az életednek, amire a fókuszt szeretnéd helyezni, amit mindenképp jól akarsz, hogy működjön, és ne legyen soha elhanyagolva.

Példaképp a számomra ezek a fő területek: a Család, Háztartás, Munka, és Saját idő.

Kicsit olyan általánosnak tűnő kategóriák, viszont az én életemben jelenleg nincs olyan esemény, ami a megszokott életritmust borítaná hosszabb időintervallumra. Ilyen lehet akár esküvőszervezés, lakás vásárlás, felújítás, építkezés, költözés, babavárás, iskolakezdés stb… Érdemes átgondolni, hogy a Te életedben jelenleg mik azok a fontos területek, ahol azt érzed, hogy rendet kell teremteni vagy a meglévő rendet fenntartani, és ezen egyfajta írásos tervezés/beosztás segíthet.

Ha ez meg van, a kérdés: hogyan tovább?

Ami nagyon fontos, hogy minden, amit egy naptárba, tervező füzetbe felírunk soha ne egy kötelezően teljesítendő dolog legyen. Inkább legyen egy iránymutatás, egy segítség az életedben, és ne csapjon át teherbe, ami miatt lelkifurdalásod keletkezhet.

Lesznek olyan feladatok, amiket mindenképp meg kell csinálnod, mert elengedhetetlen, de az ilyen teendők általában akkor is kipipálódnak, hogy ha nincsenek naptárban vezetve. Ilyen pl, hogy vasárnap ebédet főzöl a családnak, vagy összepakolod a gyerkőc holmiját a másnapi osztálykirándulásra, vagy bemész a suliba reggel 8 -ra mert ZH írás lesz. Akár fel van írva , akár nem, elvégzed és megoldódik, viszont, hogy ha előre felírod, akkor akár előre meg is tudod csinálni, vagy időben fel tudsz rá készülni. A fenti példáknál maradva: pl már szombaton összepakolsz a gyerkőcnek a hétfői kirándulásra. Előre eltervezed a vasárnapi ebédet, és már előző nap előkészítesz hozzá dolgokat, bevásárolsz, így nem vasárnap hajnalban kell a piacra szaladni. Ha látod egy naptárban a vizsga időpontokat, biztos, hogy nem az utolsó pillanatban fogsz elkezdeni tanulni rá.

A tervezés / beosztás mindig legyen segítség, ami megkönnyíti az életed, ami segít átlátni a teendőket, hogy akár előre ’dolgozhass’, és ezzel időt szabadíthass fel magadnak. Plusz a kötelező, „mindenképp elvégződik” dolgok mellett, olyan feladatok is helyet kapjanak, amik számodra fontosak, de valahogy sosem jut rájuk elegendő fókusz.

 

Nézzünk meg pár eszközt, amit a célra használhatunk:

 

Papír alapú tervezés:

 • Naptárak, kalendáriumok: Havi, Heti, napi bontásban – Notesz, könyv forma
 • Bullet Journal
 • Gyűrűs kalendárium

 

Digitális alapú tervezés:

 • Digitális beépített naptárak: különböző OP rendszerekbe, telefonokba épített
 • Google naptár, Microsoft Onenote
 • Erre a célra kifejlesztett különféle applikációk Androidos, Windowsos, Apple készülékekre

 

Én számtalan módszert, és eszközt kipróbáltam, volt, amit párhuzamosan, vagy egymással vegyítve használtam.

Eleinte a fix notesz alapú kalendáriumot használtam, szerettem, hogy minden adott benne, legalábbis a dátumozás tekintetében. Született is saját TeOra kalendárium 2021-es és 2022-es is, sőt őket megelőzte már egy 2020 és 2019 -es verzió. Szerettem készíteni, és használni is őket, és azt gondolom, hogy ha elég, az, hogy minden egyes napra jut egy rubrika egy heti bontású ilyen noteszben, szuper megoldás arra, hogy vezessük benne a fontos dolgokat.

 

 

A következő, amit kipróbáltam a gyűrűs kalendárium volt, igazi szerelem lett. A kivehető, cserélhető oldalak sokkal nagyobb szabadságot adtak, így jutott hely mindennek, ami számomra fontos. Volt benne heti bontású tervező rész, de külön kategóriát készítettem a gyerekneveléssel kapcsolatos dolgoknak, külön kategóriát kaptak egyes ünnepek, ami addig szerepelt a tervezőmben, amíg épp aktuális volt. Ide vezettem szintén külön elválasztó oldal alatt, a TeOra design -al kapcsolatos ötleteimet.

 

 

Időközben megismertem a Bullet Journal fogalmát, és nagyon elkezdett érdekelni, hogy miről is szól ez az egész. Nagyon mélyen nem ástam bele magam akkoriban a rejtelmeibe, de egyes részeit nagyon jól tudtam használni a saját gyűrűs tervezőmben. Készítettem, nyomtattam plusz oldalakat: például külön havi tervezőt szokáskövetővel, hangulat követőt a heti tervező mellé. De volt idő, amikor helyet kapott receptnapló, születésnapoknak, fontos dátumoknak külön oldal és még színező is. A lapokon a pontrácsos megoldás pedig a vonalvezetéshez nagyon hasznos. A sablonokat magam készítettem és nyomtattam, nagyon ritkán rajzoltam a tervezőmbe. A dekoráláshoz inkább használtam matricákat, persze főként a saját rajzaimból készülteket, ami tesztelésnek is jó volt. Kicsit bővebben is olvashatsz a bullet journal-ról itt.

 

Volt időszak, amikor kicsit háttérbe került a tervezés, naptárhasználat, de mindig tudtam, hogy folytatni akarom, mert szeretem is, és nagy segítség tud lenni a mindennapokban.

 

Most jöjjön pár szó a tervezés digitális formájáról:

Számtalan digitális naptár, applikáció létezik már manapság erre a célra. Szerintem tengernyi a választék. Régen mindig azt hittem, hogy ez nekem nem menne jól, mert szeretek rajzolni, és írni szabad kézzel. A telefonomba, vagy akár a számítógép klaviatúráján pötyögni a betűket olyan nyűgösnek tűnt, meghát a kreatív vonalat sem lehet belevinni egy ilyen naptárba… legalábbis ezt hittem én. Most már tudom, hogy ez nem igaz, és egy új szerelem vette kezdetét, méghozzá a digitális tervező használata. Ami a hátránya, hogy kell hozzá megfelelő eszköz: akár telefon vagy táblagép, és kell hozzá egy olyan alkalmazás, ami teljesen a célnak megfelel. Bővebben a digitális tervezőkről itt olvashatsz.

 

Bármilyen módszert / eszközt is választasz a tervezésre, mindig az a fontos, hogy szeresd, mert ha szereted, akkor lelkesen fogod csinálni, és nem lesz két hét múlva elfelejtve az egész.

Még több hasznos infót és tippet találsz itt a blogon.

 

1 thoughts on “Eszközök a tervezéshez

 1. Andris_V says:

  Szia Niki,

  jó write-up!

  Nekem 3 oszlopon áll a munkaszervezésem

  1. kalendár (gyűrűs), 1 oldal 2 nap – napi to-do, mankó a határidőkhöz.
  2. Jegyzetfüzet (nem gyűrűs, moleskine-jellegű) — ez a firka, brainstorming, meeting minutes kiskönyv. Filofaxba ezt soha nem sikerült integrálnom, mert nagy a kezem és a gyűrű útban van 😀 jobbkezesként főleg, ha a bal oldalra kell írnom/rajzolnom
  3. project tracker: planning, oldalak alján milestone-ok hátidőkkel, átvezetve a kalendárba. Ezt is a 2-es pontban bemutatott füzetben csinálom, több hely kell, mint a kis A5-ös filofax. Az A5-ös füzet már megteszi, gyűrűk hiányával helyet nyertem

  + mankók, bevált gyakorlatok: péntekenként átnézem a project planeket, előrelapozok a kalendárban is, ne érjen következő héten meglepetés. Átnézem, a hosszabb távú, összetettebb ‘projektek’ hogy haladnak, vagy hogy nem. A kalendár és a füzet több helyen kapcsolódik egymáshoz, nem csak projekteknél. a Projekt ‘review’ time blockolva van a kalendárban is, pénteki to do elemként.

  Lehet, hogy egy A4-es gyűrűs kalendárban egyesíthetném a kettőt (hogy kicoacholtam magamból…), de ha az ember tudat alatt ‘fontosnak’ akarja érezni magát, a két fizikai objektummal szaladgálni: megadja ezt az érzést.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .