Barion Pixel

Digitális tervező

Számos eszköz áll a rendelkezésedre, hogy ha szeretnél egy számodra jól működő időbeosztásos tervező rendszert kialakítani.

A főbb lehetőségek:

– Egy noteszben saját magad kezded el kialakítani a rendszered: Bujo

– Vásárolsz egy dátumozott határidőnaplót számodra megfelelő napi vagy heti beosztással

– Gyűrűs kalendáriumban alakítod ki a saját rendszered, amibe nyomtathatsz is lapokat, nem kell mindent saját magadnak megrajzolni

Ezeken felül biztos, hogy még van más olyan eszköz is, amit én nem említettem meg. Én ezeket a módszereket próbáltam ki, így érdemben ezekről tudok csak írni neked.

Mindhárom esetben a tervezés papíron zajlik, és ez nagyon szuper, hogy ha szereted a kézzel írást, szeretsz esetleg rajzolgatni a naptáradba, szereted a szép íróeszközöket, és szép papírokat, matricákat.

Digitális tervezés:

A naptár, tervező használatnak mára már kialakult egy olyan műfaja, amibe én teljesen beleszerettem, méghozzá a digitális tervezők használata.

Itt nem arra kell gondolni, hogy a számítógépem beépített naptárába vagy emlékeztetőjébe írom be a teendőket – ez mára már sokkal több, mintsem, hogy megnyitom a telefonom, vagy laptopom notepad-jét.

Olyan lehetőségeket ad a mai technológia, hogy egyáltalán nem kell elengednünk a papír alapú tervezés szépségét, mert mindent, amit eddig egy szép noteszbe, Bujo-ba, vagy gyűrűs kalendáriumba csináltunk, megtehetünk digitálisan is.

A digitális tervezők ilyen formájának használata külföldön rendkívül elterjedt már, viszont itthon még nem igazán, ezért én szeretnélek ezzel az eszközzel megismertetni téged. Ez nem módszer, hanem eszköz, tehát az eddig jól bevált időbeosztásos módszereidet tudod egy egészen más eszközre átvinni.

Ami a hátránya, hogy kell hozzá telefon vagy táblagép, és kell hozzá egy olyan alkalmazás, ami teljesen a célnak megfelel. Számtalan digitális naptár, applikáció létezik már manapság.

Alkalmazások:

A Zinnia például egy olyan applikáció, ami Bullet Journal-t használóknak lett kitalálva digitális formában. A hátránya, hogy előfizetéses verzióban működik, és ha jól tudom, kizárólag Iphone-ra, Ipad-re készült.

Amit én használok most az a Goodnotes5 applikáció. Ez szintén Iphone-ra, Ipadre van fejlesztve jelenleg, de van egy testvére a Noteshelf, ami viszont Androidos eszközökre is telepíthető, és szinte megszólalásig ugyanúgy működik, mint a Goodnotes. Mindkét alkalmazás egy egyszeri költség megfizetése után teljesen a miénk lesz. 2000 Ft – 3000 Ft körül mozog mindkettő ára. Ár érték arányt nézve ez az összeg nagyon baráti.

Olyan tervezőt használok – én készítettem – a Goodnotes-on belül, ami ugyanúgy néz ki, mint egy notesz/könyv, elválasztó fülekkel, linkelt gombokkal. Lehet dekorálni, törölni, duplikálni az oldalakat, számtalan módon, szabadon használható fel, mindenki teljes mértékben a saját egyéni igényeire szabhatja az egész planner-t. Digitális matricákkal lehet dekorálni, feliratozni bármit, bárhogyan, teljesen szabadon. Lehet spirálkötésű vagy akár BUJO noteszed is benne, tényleg csak a képzelet szab határt.

 

Eleinte azt hittem, hogy nagy hátránya lesz a dolognak, ha mondjuk el kell mennem valahová, és vinném a tervezőm, akkor nem szívesen cipelem magammal az Ipad-et úgy, mint egy noteszt. Hamar rájöttem, hogy ez sem lehet gond, mert az applikáció a telefonomon is működik, és a tervezőm a telefonomról is elérhető, így minden infó ott van a zsebemben/táskámban bárhová is megyek.

Amit érdemes még tudni, hogy ezek az app-ok akkor használhatóak igazán jól, ha valamilyen digitális toll is a kezünkben van. Ipadnél az apple pencil vagy egy hagyományos érintő ceruza (ún: stylus pen) is teljesen elegendő. Androidos táblagépekhez is már számtalan stylus pen kapható. Azért jó ceruzával használni, mert akkor tényleg úgy tudunk írni a digitális noteszünkbe, mint egy hagyományos papírra. Amikor a telefonomon szeretnék beírni valamit a tervezőmbe, a kis szivacsos végű érintő tollat szoktam használni, és a text opcióját az applikációnak.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .