Barion Pixel

Mit érdemes megtervezni, beosztani?

Szia!

Nagyon örülök, hogy rátaláltál a Blogomra, remélem sok hasznos infót viszel majd magaddal innen.

Először is engedd meg, hogy kicsit írjak magamról, és arról, hogy mi is zajlik itt a TeOra design weboldalon.

Hosszú évek óta álmodoztam arról, hogy majd egyszer a rajzolás, a kreatív munka fog tovább vinni az életnek nevezett tengeren, és kikerülve az alkalmazotti mókuskerékből, azzal tölthetem a munkára szánt időt, amit igazán szeretek.

Volt több próbálkozásom az elmúlt években, de valahogy mindig hiányzott az idő, amit ráfordíthatok, és az időhiány fogságában a motivációm is folyamatosan elhagyott. Olyan helyzet is állt fenn, hogy az élet közbeszólt, és másra kellett a fókuszt terelni.

Nagyon nehezen tudtam összehangolni a mindennapokban a teendőket. Gyereknevelés, háztartás, alkalmazotti főállás, saját magamra fordított idő – mindezek mellé az utolsó helyet kapta meg az álomprojectem.

Ebből jött az ötlet, hogy a rajz és grafikai munkáimat ezen a területen is felhasználjam. IDŐTERVEZÉS!

Az idő véges, mindenkinek ugyanannyi jut egy napra – 24 óra, amiből nem árt legalább 8-at még aludni is. Nagyon nehéz beosztani, ha mindent IS akarunk csinálni, mindennel szeretnénk haladni, és mindent kézben akarunk tartani. Nem is sikerülhet a MINDEN, hiszen, az túl nagy elvárás lenne önmagunktól, viszont egy jó beosztással átláthatóbbá válnak a feladatok, és még az előre tervezés is belefér.

Mást jelent az, hogy beosztod a teendőidet, és mást az, hogy megtervezed a teendőidet.

Beosztani érdemes azt, ami már van, mindennap vagy minden héten volt, van, és lesz is. Ilyen például a munkáddal kapcsolatos minden teendő vagy a házimunka. Olyan is előfordul, hogy hirtelen történik valami, ami miatt sürgős rá nemérős feladataink keletkeznek. Akár határidős munka, ilyesmi.

Megtervezni érdemes szintén olyan feladatokat, amik már jelen vannak rendszeresen az életedben, jó ha kézben van tartva, és előre tervezve, illetve olyan teendőket, amit szeretnél, hogy megvalósuljon, de a meglévő minden más mellett valahogy folyton elhanyagolódik. Bár számodra fontos lenne, mégis utolsó utáni helyre sorolod, majd végül nem történik vele semmi. Ilyenek lehetnek az öngondoskodásba sorolható dolgok: pl: testmozgás.

Saját példámmal tudok neked segíteni, mert nem vagyok időgazdálkodás szakértő, viszont azt tudom, hogy anyaként és dolgozó nőként egyben, akár alkalmazotti státuszban, akár vállalkozásban dolgozol, helytállni nagyon nehéz. Mindig azt érzi az ember, hogy nem tud 100%-os lenni egyik területen sem.

Az első fontos dolog az, hogy meg kell határoznunk melyek azok a területei az életünknek, amit mindenképpen kézben szeretnénk tartani. Soha nem szabad a 100%-ra törekedni, inkább törekedjünk arra, hogy ami igazán számít, az beleférjen az életünkbe.

Én, amire a fő fókuszt teszem:

  • Család, háztartás
  • TeOra design, mint most már főállás
  • Saját magamra szánt idő

Ez a három terület,  – vagy akár négy részre is lehetne bontani, ha a háztartást külön vesszük, – ami számomra igazán fontos és szükséges is.

Az első terület: Család, háztartás

Ide sorolható a gyermekneveléssel kapcsolatos minden olyan dolog, amire fókuszálnom kell, pl iskolai dolgok. Figyelni kell arra, hogy úgy osszam be a teendőket, hogy a családra elegendő időt szánjak mindennap.

A háztartásba tartozik a két fő tevékenység a főzés és a takarítás, emellett még számos dolog lehet, pl a főzés mellé a bevásárlás, ha van kert, akkor kerti munkák.

A második terület a munka:

Ahhoz, hogy az első területen normális körülmények között lehessen létezni, a munkát kell jól beosztani. Egy vállalkozásnál az előre tervezés pedig amúgy is elengedhetetlen. Ha itt jól csinálom, akkor a másik két terület nem fog hiányt szenvedni az életemben, viszont a munka a megélhetéshez feltétel, ezért a fókusz elengedhetetlen.

A harmadik terültet a saját magamra szánt idő:

Ahány ember, annyi féle kategóriát lehetne ide felsorolni. Minden ide tartozik, ami hobbi, ami pihentet, kikapcsol, plusz olyan dolgok, amik a saját egészségedet is támogatják.

A fő kategóriák mindenkinél eltérhetnek függően attól, hogy milyen életszakaszban tartunk, családosak vagyunk-e, vagy épp még tanulók, vállalkozásunk van -e, vagy alkalmazottként dolgozunk. Várható -e az életünkben olyan nagy esemény, amire hosszasan készülünk: Esküvő, költözés, építkezés, felújítás, kisbaba érkezik stb…

Ha még sohasem készítettél időbeosztást, és jövőbe néző terveket, maximum kis papírcetliket használva jegyzetelted fel, amit semmiképp nem akartál elfelejteni, de szeretnél nagyobb figyelmet szentelni az életedben aktuálisan legfontosabb területeknek, akkor ezzel érdemes kezdeni:

Össze kell írni, hogy mire szeretnéd a fókuszt tenni, mi az, ami nem működik jól automatikusan vagy nem működik úgy, ahogy szeretnéd jelenleg, de tudod, hogy egy kis tervezéssel, átgondolással jobbá tehetnéd.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .