Barion Pixel

Dátumozott kész naptár VS Bullet Journal

Mi is a BUJO?

A BUJO egész más, mint egy hagyományos naptárazás, ez egy rendszer, amit évekkel ezelőtt Ryder Carroll dolgozott ki. Elegendő hozzá egy füzet, és egy toll. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Ha még sosem hallottál erről a rendszerről, de kipróbálnád, nem kell hetekig tanulni, és hónapokig tesztelni.  Pár perc alatt megismeri az ember a lényegét, és igazából csak el kell kezdeni, majd menet közben lehet alakítani, személyre szabni a folyamatot. Manapság a Bujo használók nem is igazán tartják az eredeti rendszer kialakított tematikáját, inkább használják egyfajta kreatív naptárként / naplóként.

Az egyik fő eleme a rendszernek, hogy olyan füzetet használunk, ami oldalszámozott, erre a célra lehet kapni számozott noteszt, de mi magunk is beszámozhatjuk az oldalakat.

Az noteszünk elején helyet kap egy ún. index (tartalomjegyzék, tárgymutató). Ez segít nekünk majd menet közben eligazodni a tervezőnkben. Ide jegyezzük fel, hogy melyik oldalon mi található. A titok, hogy mindig csak az szerepel a füzetben, ahol épp tartunk, nincs előre megalkotva egész évre a havi, heti, napi tervező rész. Ez azért szuper, mert bármikor év közben is elkezdhetjük, nem csak január elsején. Mi magunk folyamatosan töltjük a noteszt, így sosem marad kihasználatlan oldal. A tartalomjegyzéket menet közben folyamatosan bővítjük, ahogy haladunk előre az időben.

Ha fel szeretnénk jegyezni olyan eseményt, ami a jövőben vár ránk, ahhoz létrehozhatunk egy éves tervező oldalt (jövő tervezőt) ahol feltűntetjük az ilyen feladatokat, és amikor oda érkezünk, átvezetjük a havi/heti/napi tervezőnkbe.

Nagyon részletesen nem szeretnék írni az eredeti rendszer kialakításáról, mert én magam sem használtam sosem úgy, ahogy azt Ryder Carroll kitalálta.

Ami nekem nagyon tetszik az egészben, hogy nincs megkötés, szabadon alakítható:

Például magát a napi tervezést én nem is igazán tudtam eddig sosem kihasználni, soha nem is vásároltam olyan határidőnaplót, ami napi bontású. Ha olyan szakmám lenne, ahol ügyfelek foglalnak nálam időpontot, akkor elkerülhetetlen lenne, hogy minden napnak jusson egy oldal, óra/perc beosztással, amiben vezetni tudom az ilyesmit. Az én esetemben viszont ez nem szükséges, és a mindennapjaim megtervezéséhez bőven elegendő egy heti bontás. Ott ugyanúgy van lehetőség az év összes napjához beírni a teendőimet.

Ha szeretnél erről a rendszerről részletesen tanulni, milliónyi anyag van fent a neten. Külföldi ill. magyar videók, cikkek teljes tárháza. Én azt javaslom, hogy kezdd el az elején, amit már a korábbi bejegyzéseimben is említettem. Döntsd el, hogy mik a fő területei az életednek, amiket írásban szeretnél vezetni, és kontrollálni, ezután kísérletezz!! Lehet, hogy a BUJO rendszer nem fog tetszeni, mert nem lesz időd/kedved kialakítani, megrajzolni az oldalakat noteszben. Az is előfordulhat, hogy pont ez fog tetszeni benne, hogy olyan formában hozod létre a következő napi/heti oldalt, ahogy neked tetszik.

Inspirációk gyűjtésére ajánlom a pinterest-et, csak vigyázz, mert ha rákeresel a témára, egész napra odaragadhatsz.

 

Készen kapható dátumozott kalendáriumok:

Hogy mi az előnye, és mi a hátránya a szabadon alakítható tervezőkkel szemben, egészen egyén függő is lehet. Én most a saját tapasztalataimat szeretném megosztani.

Azt gondolom, egyáltalán nem rossz olyan naptárt, noteszt használni, amiben fixen szerepelnek az év napjai dátumokkal, kezdve az adott év első napjától egészen az utolsóig. Nyílván ez a felépítés nem enged sok szabadságot, hogy ha kötött formában kerül a kezünkbe, viszont sokaknak ez nem feltétlenül negatív.

Ha valaki rendszeresen ilyen formában tervez, már az év vége előtt beszerzi a következő évi naptárát, és így január 1-től már tudja is használni az újat.

Én is használtam ilyen kalendáriumot, sőt kapható is minden évben a boltomban, és aki eddig vásárolt tőlem, mind pozitív visszajelzést adott.

Egy ilyen kalendárium is képes ugyanúgy kiszolgálni az igényeket. Az a fontos, hogy megtaláld azt a fajtát, amit igazán tudsz szeretni, mert akkor használni is fogod rendszeresen.

Nekem elengedhetetlen, hogy legyenek hónapokat jelölő elválasztó oldalak a noteszben, az átláthatóság miatt. A napi beosztás az én rendszeremben felesleges, ezért én csak olyat használtam eddig, ami havi és heti tervező oldalakat tartalmaz. Az viszont már nem mindegy számomra sem, hogy maga a heti bontás hogyan néz ki. A vízszintes vagy függőleges elrendezés szinte lényegtelen, inkább az a fontos nekem, hogy mekkora helyem van a hét napjaihoz. Mivel napi bontást nem használok, ezért szeretem, hogy ha a heti tervező rész enged azért elegendő helyet a feladatoknak, és nem csak két kis szó fér oda egy-egy naphoz. Fontos még, hogy mennyire letisztult maga a kialakítás, hogy lehessen díszíteni matricákkal, rajzokkal.

 

A TeOra kalendáriumokat eddig minden évben úgy alakítottam ki, hogy magát a tervezésre alkalmas részeit minimális designal szerkesztettem, viszont a borító, és az elválasztó lapok már megkapták a grafikáimat, amitől az egész notesz színes és hangulatos lett. Csempésztem bele színezőt és külön jegyzetelésre alkalmas oldalakat is. Mindig készült hozzá egy-két kiegészítő is. Pl: jelölő, könyvjelző, matricák.

 

Nézzünk meg egy rövid kis összesítőt az előnyökről, hátrányokról, mindkét esetben:

Bujo rendszer:

Előnye:

 • az év bármelyik napján elkezdhetjük a noteszt
 • nincs kihasználatlan oldal
 • tetszés szerint alakítjuk a tervező oldalakat, tartalmilag és formailag is
 • kiegészítő oldalakat lehet belevinni a tervezésbe
 • dekorálható rajzokkal, matricákkal

Hátránya:

 • időigényesebb a szabad kialakítás miatt

Dátumozott, kötött naptár:

Előnye:

 • nem kell időt tölteni a tervező oldalak megrajzolásával, mert minden benne van időrendben, dátumozva, egy helyen
 • számtalan hangulatos, szép és praktikus tervező füzet kapható, amiből válogathatunk, napi ill. heti beosztással is
 • dekorálható matricákkal, rajzokkal

Hátránya:

 • január 1-től december 31-ig szól, ezért évközben nem olyan jó elkezdeni a használatát
 • nem tudjuk a tartalmát szabadon alakítani, kiegészíteni

Összeségében azt gondolom, hogy ezek közül mindkét formája a tervezésnek, lehet jó és nem éppen jó is, attól függően, hogy Neked a jelenlegi élethelyzetedet melyik módszer tudja igazán támogatni.  Van -e időd/ kedved egy Bujo rendszert kialakítani magadnak, vagy szívesebben használod a már készre gyártott kalendáriumokat.

 

A következő bejegyzésben arról írok, hogyan lehet vegyíteni a két módszert egy alternatív megoldás keretein belül: Gyűrűs kalendárium előnyei

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .